Aflevering

Thema

Stoel

In deze speciale aflevering uit de serie 'Het Klokhuis zoekt ontwerpers!' komt het ontwerpen van de stoel aan de orde. Dirk van der Kooij maakt stoelen van oude koelkasten. Hij heeft zelf een unieke 3D printer bedacht waarmee hij met gerecycled plastic prachtige stoelen uitprint. Zijn ontwerpen staan inmiddels in het museum.

Inspiratie

Een vouwstoel van karton!

Van 1 stuk karton… naar een stoel! Een vouwstoel. Dat is nog eens handig! Makkelijk te vervoeren en op te bergen. En hij zit ook nog eens heel erg lekker!

De stoel van Maartje Nuy en Joost van Noort is heel licht maar tegelijk super sterk want honingraatkarton kan enorm veel gewicht dragen! De stoel is ook nog eens 100% recyclebaar.. Handig, sterk en goed voor het milieu dus, deze stoel!

Schommelstoel

Op een goede stoel moet je kunnen bewegen en niet te lang in dezelfde houding zitten. In een schommelstoel neem je telkens een andere houding aan. En dit is wel een heel bijzondere schommelstoel; de Soft Rocker.

Terwijl je je huiswerk maakt of een appje stuurt, kan je tegelijk je telefoon opladen. De stoel komt op 2 manieren aan energie:  door het schommelen en van de zonnepanelen. Milieuvriendelijk zeg!

Stoelgang

STOELgang, wat is dat eigenlijk? Vroeger waren er nog geen wc’s en riolen. Mensen poepten en plasten buiten. In de tuin stond dan een hokje met een soort stoel met een gat erin. Hierin kon je poep en plas lozen.

De weg van je huis naar de poepstoel buiten, noemden ze ‘stoelgang’. Het woord stoelgang betekent nu dat je regelmatig poept en plast en het niet ophoudt in je darmen. Maare, een toilet is ook vaak een stoel in de gang :)

Supersterk spinnenweb

Een spin die een spinnenweb maakt: is dit natuur of design? Het is in ieder geval heel erg knap! De spin maakt haar eigen materiaal om een vangnet voor haar eten van te maken!

Wist je dat het draad van een spinnenweb sterker is dan een draad van staal? Een stof van deze draden zou sterk genoeg moeten zijn om ons te beschermen tegen kogels! Of bijvoorbeeld als een lekkere hangmat voor mensen. Bijzonder materiaal dus! Heb jij een goed idee voor materialen uit de natuur voor je ontwerp?

Liggen aan tafel / Chillen aan tafel

Aan tafel! We zitten al eeuwen op stoelen aan tafel, maar in de Oudheid ging dat heel anders: de Romeinen bijvoorbeeld lagen aan tafels, op ligbedden. De tafels waren dan ook een stuk lager!

Na de maaltijd werden de tafels onder het ligbed opgeborgen. Er zijn nog steeds culturen, bijvoorbeeld in het Midden-Oosten, waar mensen aan tafels liggen! Chill toch?

Schommelstoel en wieg in 1

Dit ontwerp is een schommelstoel en wiegje in één: super handig om de baby in slaap te wiegen terwijl je eet, televisie kijkt, leest of een computerspelletje speelt. En als de baby te groot wordt, dan gebruik je het gewoon als katten- of hondenmand? Waar zat jij toen je een baby was?

Mediteerstoel

Bungel jij met je benen als je op een stoel zit? Hou je ervan om ze in te trekken en op je stoel te leggen? Misschien kan je een stoel ontwerpen waar je ook je benen in kwijt kan? Net zoals bijvoorbeeld bij deze ‘mediteerstoel’. Daarin kan je zitten met je benen in kleermakerszit!

De schildpadstoel

Schildpadden nemen gewoon hun huis op hun rug mee. De ontwerpers van deze stoel hebben zich daardoor laten inspireren. Je draag je stoel op je rug en als je zin hebt om te gaan zitten, dan kan dat!

Skippybal

Misschien ken je ze wel, van die skippyballen waar mensen met rugklachten op moeten zitten. Misschien heb je ze op school ook wel eens gezien. Deze stoelen zijn namelijk ook goed om alert te blijven.

Bijvoorbeeld in de klas bij een ingewikkelde rekensom, of als je bijna in slaap valt tijdens een saai diner.

Vliegend tapijt

Zin om te picknicken of in het park te liggen terwijl het regent? Dan is dit ontwerp van Ana Mir en Emili Padros een goede oplossing: een grasmat en stoel in heen. Voor binnen! Lekker chillen!

Stoel design tip

Dirk van der Kooij: “Laat je niet te snel afleiden, door de kritiek van anderen. En alleen maar ‘mooi’ is niet genoeg. Je moet goed nadenken: waarom is mijn ontwerp nieuw? Wat voegt het toe aan alles wat er al is? Wat hebben mensen aan mijn ontwerp?”

Inzendingen Gallery

./wp-