Aflevering

Thema

Tafel

De tafel is vaak een centrale ontmoetingsplek. Bart legt uit dat het uiterlijk en de vorm van een tafel vaak iets zegt over de gebruikers. Ontwerper Jorre van Ast maakt zijn milieuvriendelijke tafels het liefst van hout uit eigen bos. Tineke Beunders ontwierp een knikkertafel waar je je nooit aan zult vervelen.

Vanaf 28 oktober hier te kijken!

Inspiratie

Afvaltafel

Ontwerper Ruben de la Rive Box (broer van:)) maakte deze tafel door stukjes afvalhout te mixen met gips en verf.

Door te kijken naar verschillende aardlagen, kreeg hij het idee voor deze ‘sediment’ tafel. Gesteenten in de aarde zijn laagje voor laagje opgebouwd, over een héel lange periode. Vaak zijn dit supermooie patronen: puur natuur.

Ruben heeft dit proces nagedaan. Net als die lagen in de aarde bestaat ook deze tafel uit verschillende lagen op elkaar gestapeld. Hij wil met deze tafel laten zien wat voor mooie dingen je kan maken met afvalmateriaal! Goed voor het milieu en goedkoop: ontwerpen met afval wat je om je heen kan vinden!

Het woord ‘tafel’

Wist je dat het woord ‘tafel’ van het Latijnse woord ‘tabula’ komt? Tabula betekent ‘plat vlak’. Een tafel is eigenlijk een verhoogd, plat stuk grond!

Vroeger gebruikten mensen gewoon een grote, platte steen om eten op te zetten. Dan konden er geen wilde dieren bij het eten komen. Nu zijn er miljarden verschillende tafels, maar allemaal met hetzelfde doel: de grond een stukje omhoog brengen!

Uitschuif

Waarschijnlijk heb je thuis een tafel waar je precies met z’n alleen omheen past. Een uitschuiftafel is dan dé oplossing als je bezoek krijgt. Handig: bespaart weer ruimte!

Deze uitschuiftafel is al een feestje op zich. Deze tafel draait zichzelf in allerlei prachtige vormen. Echt geniaal bedacht!

Van karton!

Kijk eens naar de binnenkant van deze ‘houten’ tafel. De ontwerpers gebruiken geen hout, maar… karton!

De vorm van dit karton lijkt een beetje op een bijenhoningraat. Dit is heel stevig, maar ook heel licht. En tussen het karton zit veel lucht, dus je hebt minder materiaal nodig.

Op het karton zit een laag staal, voor extra stevigheid. Daaromheen zit weer een heel dun laagje hout. Zo zie je niet meer wat er eigenlijk in zit (lucht!) Spaart weer wat bomen uit!

Lopende tafel

Zit je op een stoel en heb je geen zin om naar de tafel te lopen? Dan loopt de tafel naar jou!

Robot-deskundige Auke IJspeert wil een tafel ontwerpen die kan lopen en van vorm verandert. Een robottafel!

Hij wil de tafel opbouwen met een soort robot legoblokken. De robottafel zou handig kunnen zijn voor mensen die moeilijk kunnen bewegen.

Stel, je oma ligt op de bank en heeft dorst. Dan komt de tafel naar haar toe gelopen. Helemaal uit zichzelf. Met een glaasje water er op! Proost

Tafel-stoel

Stel, je hebt heel weinig ruimte thuis, dan kun je een tafel ontwerpen die ook een stoel is! Net zoals Benoit Lienart deed.

Het bijzondere van deze stoel is dat de tafel er echt niet uit ziet als er een stoel, en de stoel echt niet als tafel.

Welk idee voor een goede combi heb jij?

Groeitafel

Herken je dat gevoel, dat je aan een tafel zit die eigenlijk nét iets te groot of te klein is? Dat werkt niet lekker.

Tim Durfee & Iris Anna Regn hebben daar een oplossing voor bedacht: De groeitafel. Deze tafel loopt omhoog op. Hierdoor kan iedereen, klein of groot, op zijn eigen hoogte aan deze tafel werken of knutselen of tekenen of spelen…

Voor iedereen het juiste formaat en toch gezellig samen aan tafel!

Poppenhuis-tafel

Spelen en eten aan tafel, hoe leuk is dat? Deze tafel is tafel èn poppenhuis in één. Handig voor als er saaie visite is :)

En handig dat je ook niet hoeft op te ruimen, dit speelgoed hoort gewoon bij de woonkamer.

Heb jij een idee voor een meubel waarmee je ook kunt spelen?

Tafel op bed

Ontbijt óp bed klinkt fijn. Maar vaak wordt het ontbijt IN bed. Op de bank het zelfde verhaal. Het zit lekker, maar echt handig is het niet.

Deze ontbijt-op-bed-tafel zorgt ervoor dat je eten niet in je bed belandt. Ook handig voor mensen die op bed moeten eten, bijvoorbeeld omdat ze ziek zijn.

Heb jij een idee om meer mensen makkelijk aan tafel te krijgen?

Tips van Jorre

* Let goed op dat je genoeg beenruimte hebt

* Poten die buiten het blad uitstreken kunnen gevaarlijk of onhandig zijn; je kan er over struikelen

* Denk na over welke stoelen er bij de tafel komen? Is het een goede combinatie?

* Maak het blad niet te dik, anders kan je er niet meer onder met je benen. Ook kun je geen stoelen met armleuning aanschuiven

Inzendingen Gallery

./wp-