HetKlokhuiszoektOntwerpers-juryoverleg.jpg

De winnaars zijn gekozen!

30/01/15

De 5 winnaars zijn bekend! De jury van bekende ontwerpers heeft 5 prijswinnaars geselecteerd uit de ruim 1100 ingezonden ontwerpen voor de wedstrijd ‘Het Klokhuis zoekt Ontwerpers’. Het thema voor de ontwerpwedstrijd was “Iedereen aan tafel”. Kijkers werden gevraagd onderdelen voor een dinersetting te ontwerpen in de vijf categorieën bestek, tafel, stoel, bord en lamp.

“We zijn overweldigd door het grote aantal slimme, mooie en innovatieve ideeën. De manier waarop de deelnemers hebben nagedacht over verbeteringen in hun directe omgeving belooft wat voor de toekomst”

-juryvoorzitter Carole Baijings

 

De winnende ontwerpen worden in samenwerking met Design Academy Eindhoven uitgewerkt tot prototypes. De uiteindelijke ontwerpen worden gebruikt voor het Klokhuis Designdiner en tentoongesteld tijdens de Dutch Design Week 2015 (17 t/m 25 oktober).

groenebanner2

Dit zijn de 5 winnende ontwerpen:

 

winnaars-pelled2 ..

Pelled

“Mijn lamp gebruikt geen stroom, omdat als het gewichtje zakt dan wint hij de dynamo op en door de stroom die de dynamo opwekt gaat het lampje branden. Het is een LED-lamp, omdat hij minder energie gebruikt. Het milieu wordt minder vervuild. De lamp moet wel gemaakt worden, maar dat win je er makkelijk mee terug.”

 – – -PELLE, 8 JAAR

 

Jury: een heel slim concept. De jury was zeer te spreken over het technisch vernuft en het idee achter de lamp. Door de energiebesparing past de lamp helemaal in het idee van ‘social design’. Ontwerpen om de wereld beter te maken. Met de combinatie van het mechaniek van een ouderwetse staartklok en de techniek van LED-verlichting is een heel spannend ontwerp ontstaan dat ook nog eens heel mooi kan worden. De grote uitdaging ligt natuurlijk in de uitwerking maar de jury heeft daar alle vertrouwen in.

Prullenbakkenstoel 1.0

 “Je kent het wel je zit net lekker maar dan moet je iets weggooien….! Met deze stoel doe je je handen gewoon naar beneden en klaar is Kees. Als je je handen links doet kun je er natuurlijke dingen in doen ( bijv. een schil van een appel) en rechts plastic en ander afval. De prullen bakken stoel 1.0 is dus heel erg handig!”

 -juul, 9 JAAR

 

Jury: ‘Je kent het wel, zit je net lekker, moet je iets weggooien….’.  Inderdaad een herkenbaar probleem voor de juryleden. Met deze prullenbakkenstoel heeft de ontwerper daar een hele slimme oplossing voor bedacht. Een goeie combinatie van functies. Bovendien zou zo’n stoel nog een belangrijke rol kunnen spelen in de dagelijkse afvalscheiding. Daarmee is het ook een heel duurzaam ontwerp. Als je dan als jury ook nog het mooie klapmechaniek van de zetel in ogenschouw  neemt dan kom je tot de conclusie: “Dit is een topontwerp”

winnaars-prullenbakkenstoel1
winnaars-wegsocialmedia1

Weg social media, kom praten

“Dit is een bakje met een dubbele bodem. In de onderste bodem kan je een telefoon leggen en op de bovenste eten bijvoorbeeld chips of snoep. Als je aan het eten bent kun je je telefoon niet pakken want dan valt het eten. Pas als alles op is en je lekker hebt gepraat kun je met de touwtjes de bodem optillen en je telefoon weer pakken.”

-sophia, 12 JAAR

 

Jury: een zeer modern ontwerp waarin een eigentijds probleem wordt aangepakt. Aan hoeveel tafels wordt het samenzijn tijdens de maaltijd niet verstoord door bellers, appers of gamers? Met dit ontwerp wordt afgerekend met dit herkenbare probleem. Met dit bord, waarin de tafelgenoten hun  smartphone ‘verstoppen’, krijgt een goed gesprek aan tafel weer een eerlijke kans. Een slimme oplossing die er ook nog eens mooi uitziet. De jury kijkt uit naar de uitvoering!

De Bewegende Lepel

 “Ik was een keer bij een boerderij. Als je een kip vast pakt en zijn lichaam voorzichtig een klein beetje beweegt, dan blijft zijn kop gewoon op de zelfde plek staan. Hoe doet hij dat? Misschien met zijn: Ogen, evenwichtsorgaan, voelen, hersenen, …? Dan kan je iets maken (lepel?) voor mensen met trillende handen: Camera/fotocel, elektronisch evenwichtsorgaan (gyroscoop), processor, ….”

 -frederik,12 JAAR

 

Jury: De jury vond in dit ontwerp een geniaal idee. Door goed naar de natuur te kijken vond de ontwerper een hele goeie oplossing voor een bestaand probleem. Als je een kip optilt en heen en weer beweegt houdt ze haar kop gewoon stil. Aanleiding voor de ontwerper om na te denken over deze bewegende, of eigenlijk niet-bewegende, lepel. Een bevrijdende oplossing voor een groep mensen die last heeft van trillende handen en die daar echt behoefte aan heeft. Wel een enorme technische uitdaging, maar de jury durft die uitdaging samen met de ontwerper aan te gaan. Kunnen we het antwoord vinden op deze ‘ontwerpvraag’ ?

winnaars-bewegende-lepel1
winnaars-tafel13

Multifunctionele Speltafel

 “We willen tijdens en na het eten een spelletje spelen. Onze ouders zeggen vaak dat we dat eens vaker zouden moeten doen ipv computeren. We vonden het leuk om er iets bijzonders van te maken. Verschillende spelletjes en………led lichtjes om het extra gezellig te maken. Nu staan de spelletjes in de kast en dan denk je daar niet zo snel aan. Door de tafel heb denk je er nu wel aan. Super gezellig!”

-clim, 12 JAAR

 

Jury: Haal de spelletjes uit de kast en verwerk ze in het middelpunt van de eetkamer. Daardoor wordt het gezelliger om aan tafel te zitten en aanlokkelijk om je game te verruilen voor een actief spel. Dat vond de jury een heel goed idee. Niet alleen omdat het gezelliger wordt in huis, maar ook omdat je met de grafische elementen van spelletjes ook een hele mooie tafel zou kunnen ontwerpen. De jury ziet uit naar de uitwerking van dit idee.

./wp-