De 4 Vrijheden: Angst

04.05.2020

Pascal onderzoekt één van de vier Vrijheden: vrij (zijn) van angst: je hebt recht op een veilig leven. Hij gaat op bezoek bij Herman Polak die als vijfjarig joods jongetje in de oorlog drie jaar lang zat ondergedoken en de dertienjarige Syrische jongen Obada die moest vluchten voor de oorlog in Syrië toen hij zes jaar was. Zij vertellen wat ze hebben meegemaakt en hoe het is in angst te moeten leven. De Ober laat gasten in één van de sketches extra betalen voor een veilig gevoel.

De 4 Vrijheden

Zo'n anderhalf jaar na het begin van de Tweede Wereldoorlog introduceerde de Amerikaanse president Franklin D. Roosevelt in zijn jaarlijkse State of the Union de four freedoms: vier vrijheden die volgens hem voor iedereen in de wereld zouden moeten gelden: vrijheid van meningsuiting, godsdienstvrijheid, vrijwaring van gebrek en vrijwaring van vrees. Voor ons leken deze mensenrechten tot een paar weken geleden de normaalste zaak van de wereld. Maar nu met de coronacrisis de angst regelmatig de overhand krijgt, zijn de 4 vrijheden zelfs voor kinderen en ouders in Nederland niet meer zo vanzelfsprekend.

In de bijzondere Klokhuisserie De 4 Vrijheden onderzoeken presentatoren Pascal en Sosha wat het betekent om recht te hebben op een veilig leven, een huis, kleding en eten, een vrije mening te hebben en te geloven wat je wilt. Ze gaan op bezoek bij mensen die als kind de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt en spreken kinderen die uit hun land moesten vluchten voor oorlog en terreur. Ook bezoeken ze concentratiekamp Vught, waar tijdens de oorlog Jehova’s getuigen werden opgesloten om hun geloof en zijn ze te gast bij Nederlandse militairen die tijdens vredesmissies met gevaar voor eigen leven vechten voor de vrijheid van anderen. 

Herman Polak kinderfoto hand

Afspeellijst "Ober"

Een menu vol met de lekkerste ober-filmpjes!

Bekijk hier wat de ober vandaag op z'n menu heeft staan!

Afspeellijst Vrachtwagenchauffeuses!

Meerijden met de Vrachtwagenchauffeuses!

Rij hier mee met de vrachtwagenchauffeuses!