Aarde

11.06.2015

Aflevering in de serie 'Zoek het uit!' Wat zit er in het binnenste van de aarde? En hoe onderzoek je dat? Graafmachines, boormachines en drumstokjes; niets is te gek om de bodem te onderzoeken. Bart komt steeds dieper, maar haalt hij het binnenste van de aarde? We beginnen het onderzoek met een schep en eindigen met... explosies.

Zoek Het Uit! Het Klokhuis over wetenschap

Plaatje website Zoek het Uit

Doe het zelf!

Maak je eigen seismograaf

Je kan heel makkelijk je eigen seismograaf maken. Hoe je dat doet? Verder lezen!

Je hebt nodig:

- Een kartonnen doos
- Een schaar
- Lange strook papier
- Plastic bekertje
- Steentjes
- Potloden
- Plakband
- Stukje touw of lint

Stap 1: Knip een lange strook papier. Maak met de schaar een dunne gleuf in de onderkant van de doos die net zo breed is als de strook papier.

stap 1 seismograaf

Stap 2: maak met plakband het touw of lint vast aan het plastic bekertje

 

seismograaf stap 2

Stap 3: maak met de schaar een gaatje in de onderkant van het bekertje en steek het potloot doorheen

 

seismograaf stap 3

 

Stap 4: verzwaar het bekertje met een paar kleine steentjes of zand

 

seismograaf stap 4

 

Stap 5: Maak een gat in de bovenkant van de doos en haal het lint er van onder doorheen. Zet het daarna vast met een ander potlood


seismograaf stap 5

 

Je seismograaf is nu klaar voor gebruik!

 

seismograaf stap 6 

Als je trilmeter klaar is en werkt, kun je er leuke experimenten mee doen. Waar krijg je grotere piekjes, dus wat trilt harder: je stem als je keihard schreeuwt, of je buurjongen die naast je staat te springen? De bas van de muziekinstallatie op volle kracht, of de wasmachine op centrifugestand? 

Doe het zelf!

Maak je eigen raket

Je kan zelf je eigen raket maken. Hoe je dat doet lees je hieronder!

Boor een gat verticaal door een kurk. Duw daar het ventiel door, en zet deze stevig vast met een ijzerdraadje. Dit is dadelijk de dop voor de fles.

raket stap 1

Je hebt ook een lanceerbasis nodig. Deze kun je maken door een stukje hout aan een staaf te plakken. Maar je zou ook een stok (met uitstulping waar de fles op blijft hangen) de grond in kunnen steken. Zorg er in ieder geval voor dat de fles van de grond hangt en je lanceerbasis stevig blijft staan!

raket stap 2

De raket maken we met de fles. Plak aan de fles een stuk PVC buis dat ongeveer even groot is als de fles. Als je hem op 2 plaatsen vastplakt is hij het stevigst, zoals je op de foto ziet.  Vul daarna de fles voor 1/3e met water en duw de kurk stevig op de fles. Nu is hij bijna klaar voor lancering!

raket stap 3

Plaats je raket op de lanceerbasis. Zorg dat iedereen minimaal 1 meter van de fles af staat en begin met pompen. Ga door met pompen, zodat de luchtdruk in de fles heel hoog wordt en de kurk eraf knalt. Nu schiet je raket omhoog!

raket stap 5

Sommige mensen vinden waterraketten zo cool dat ze hele grote maken. Kijk het filmpje hieronder maar eens. De raket van deze meneer komt meer dan 250 meter hoog!