Stotteren

26.07.2012

Waarom stottert één wel en de ander niet? Er zijn verschillende manieren van stotteren: de stuiterstotter, de slotstotter of de slangstotter. Bart gaat met Daniël en Maurice mee naar stottertherapie. 

Stotteren

Stotteren

 Vaak is het zo dat iemand die normaal gesproken stottert, dit niet doet bij zingen, voorlezen, tegen een dier praten of fluisteren. Hoe kan dat?

Als je stottert is er niks mis met de spieren op zich, alleen de timing loopt niet helemaal zoals het hoort. Dus vaak kan je dan, met veel concentratie, wel vloeiend spreken. Als iemand die stottert tegen een dier of kind praat is er vaak minder spanning, daarom gaat dit dus meestal ook vloeiender. Bij voorlezen is er geen vorm van directe heen- en weer communicatie. Bij fluisteren gebruik je minder spieren dan bij praten. En bij zingen staat de tekst en melodie vast. Dit zijn dus eigenlijk allemaal spraakvormen waarbij er minder spanning en moeite komt kijken dan normaal.

Wereld Stotterdag

In Nederland stotteren er zo’n 175.000 mensen. Dat is ongeveer 1% van de Nederlandse bevolking. In de EU is dit aantal geschat op ruim 3,4 miljoen mensen. Gemiddeld zijn er meer jongens die stotteren dan meisjes.

Het grootste probleem van iemand die stottert, is vaak dat ze niet goed en snel kunnen verwoorden wat ze voelen of willen zeggen. Dit lukt vaak wel als ze hier van anderen de tijd voor krijgen.

Op 22 oktober is het dan ook wereld stotterdag. Tijdens deze dag is de boodschap: geef mensen die stotteren even de tijd! Meer weten of deze dag? Ga dan naar de website van het NFS(Nederlandse Federatie Stotteren). 

Stuiterstotter en de slangstotter

Er zijn verschillende soorten van stotteren.

 

De stuiterstotter: hierbij maakt de stotteraar snelle, veelvuldige herhalingen van een klank, lettergreep of woord: ik heet DiDiDiDirk.

 

De slangstotter: bij deze stotter wordt een bepaalde klank verlengt: wij gaan nnnnnaar het park

 

De slotstotter: blokkades op klank: K…an je even komen

Stottertherapie

 

Veel mensen komen niet helemaal van het stotteren af. Dus belangrijker is: goed met het stotteren om te gaan. Het volgen van therapie kan je hierbij helpen. Hierdoor leer je ontspannen en rustig te spreken. Wil jij weten wat voor soorten stottertherapieën er allemaal zijn? Kijk dan op de website van het NFS voor een overzicht van de therapievormen

 

Bekijk hier de stotterrap van Derk!