Augustus 2019

Augustus 2019

Deze afleveringen worden uitgezonden in augustus:

1 aug - Roofvogelonderzoek
In Nederland komen dertien soorten roofvogels voor die hier nesten bouwen en jongen krijgen. Zo is hebben we de havik, de valk, buizerd, de kiekendief en de zeearend. Door ze te tellen, te wegen en te ringen kunnen we goed in de gaten houden hoeveel vogels er elk jaar bijkomen en of het goed gaat met de soort . Dolores kijkt hoe dat in zijn werk gaat.

2 aug - YouTuber
Janouk gaat op bezoek bij YouTuber Furtjuh. Wat is het verschil tussen een vlogger en een YouTuber? Hoe krijg je nou veel abonnees? Verdienen YouTubers echt zoveel geld en zit er in die filmpjes eigenlijk reclame verborgen? Dos Hermanos rapt over al die bijzondere vloggers en hun honger naar duimpjes en abonnees.

5 aug - Het Kantoor 183
Als de nieuwe vriend van Leonoor toch niet zo perfect is als ze eerst dacht, helpt Wouter stiekem een handje. In Waarom? Daarom!: Wat hebben rode rozen met liefde te maken?, in STE de grootSTE fotoverzameling en een Snapje van Racoon over wanneer je JOU schrijft en wanneer JOUW.

6 aug - Janneke Schotveld
Janneke Schotveld is kinderboekenschrijfster. Ze is bekend van Villa Fien, Botje, Superjuffie en het Kinderboekenweekgeschenk van 2017. Waar komen al haar ideeën vandaan? En hoe weet je als schrijver nou wat kinderen leuk vinden? Sosha vraagt haar om tips hoe je van een idee een goed verhaal kunt maken. En Klokhuischirurg dokter Visser blijkt doodsbang voor heksen.

7 aug - Schepijs
Dolores vertelt de geschiedenis van ons ijsje. De eerste ijssalon ter wereld werd in 1686 geopend in Parijs en bestaat nog steeds. Luc, één van de dertig Nederlandse meesterijsbereiders, legt aan Dolores uit hoe tegenwoordig schepijs in zijn ijssalon gemaakt wordt. In de sketch zien we de ober toetjes uitbeelden, en de gasten moeten raden.

8 aug - Schimmels
De grootste schimmelverzameling ter wereld vind je in Utrecht. In het Centraal bureau voor Schimmelcultures worden zo'n 90.000 schimmels bewaard. Hoe groeit zo'n schimmel en wat heeft 'ie eigenlijk voor functie? Bart legt het uit en kijkt of hij zelf ook een nieuwe schimmel kan ontdekken. In de quiz weten Bert en Joke uit Varsseveld alles, maar dan ook alles over schimmels.

9 aug - Natuurfilm: techniek
Hoe maak je een natuurfilm? Dieren zijn geen acteurs en moeten eigenlijk stiekem gefilmd worden. Natuurfilmmakers hebben hier allerlei slimme technieken voor bedacht. Van speciale infraroodcamera's om bevers mee te filmen tot drones die met een zeearend meevliegen. Het Klokhuis krijgt een exclusief kijkje achter de schermen.

12 aug - Het Kantoor 185
Ben gebruikt Timo om melk populair te maken, Leonoor en Wouter willen juist dat er meer water gedronken wordt. En verder: Wat is het middelSTE punt van Nederland? Waarom drinken we eigenlijk melk van koeien en niet van varkens? En een liedje van De Staat over alle vormen die water kan hebben.

13 aug - Gezonde darmen
Wist je dat iedereen minimaal vijftien scheten per dag laat? En dat je boterham met kaas er 24 uur over doet om als poep uit je lichaam te komen? In die 24 uur gebeurt er heel veel met die boterham voordat het uiteindelijk een bruine drol wordt. Je darmen hebben een belangrijke functie hierin. Als je als kind nog steeds met ongezonde darmen zit, vraag dan raad bij Bezorgde Ouders Nederland.

14 aug - Spruitjes
Spruitjes behoren tot de meest gegeten groenten in Nederland. Wat gebeurt er allemaal voordat ze op je bord liggen? Dolores laat het zien.

15 aug - Maria maakt
Afvalkunstenares Maria maakt levensgrote kunstwerken van oude plastic flessen en blikjes. Pascal bezoekt Maria in haar atelier en helpt haar met een kunstwerk. Burt en Danny zijn creatief met plastic en zingen een protestlied tegen de plastic soep in de oceaan.

16 aug - Nijlpaard
Een nijlpaard is zo sterk dat hij een mens in één keer doormidden kan bijten. En dat op een ontbijt van brood met appeltjes! Het is een van de grootste landzoogdieren ter wereld. Hoe lang kan een nijlpaard onder water blijven? Waarom verbrandt hij niet in de zon en waarom laten nijlpaarden hun poep in het rond vliegen? Maurice gaat op onderzoek uit. Weet jij de antwoorden bij de bijzondere quiz over nijlpaarden?

19 aug - Het Kantoor 184
De mannen van het kantoor willen reclame maken voor Michelles kinderboek, tot ze ontdekken dat Michelle niet zo'n goeie schrijfster is. Wanneer schrijf je d en wanneer dt? Wat is het grootSTE internetknooppunt? En waar komt het verhaal vandaan dat blondjes dom zijn?

20 aug - Meisje van Yde 
Eind negentiende eeuw wordt in het Drentse plaatsje Yde het lijk van een jong meisje uit het veen gehaald. Nienke zoekt uit wie dit 'meisje van Yde' was. En hoe kan het dat haar lichaam zo goed bewaard is gebleven? In de sketch weten de oermensen dat in het veen alles heel lang goed blijft.

21 aug - Viool
Bas Maas en Chaim Achttienribbe bouwen violen aan de hand van bouwtekeningen die honderden jaren oud zijn. In hun werkplaats ziet Maurice dat een goed stuk hout het belangrijkste uitgangspunt is. Violisten Emma en Sofie van der Schalie laten horen welk geluid je uit zo'n viool kunt halen. Wat zouden Bert en Joke uit Varsseveld weten over violen in de quiz?

22 aug - Drop
In Nederland eten we de meeste drop van de hele wereld. In andere noordelijke landen wordt ook wel drop gegeten, maar in zuidelijke landen bijna niet. En dat terwijl zoethout, één van de belangrijkste grondstoffen van drop, juist uit die warme landen komt! Nienke laat zien hoe je zelf drop kunt maken en hoe dat in een fabriek gebeurt. Klokko heeft een speciale 'Droptanden Maskeringsset' in de aanbieding.

23 aug - Slimme kleding
Je telefoon bedienen met je mouw. Ja het kan echt. Pauline is modeontwerpster en ingenieur. Ze stopt elektronische installaties in jurkjes, shirtjes en truien. Super handig want dat draag je natuurlijk altijd bij je. Maar hoe krijg je het voor elkaar om een zonnecel in je trui te verwerken waar je je telefoon mee kunt opladen?

26 aug - Het Kantoor 186
Leonoor eet niks om te oefenen voor de ramadan, wat Ben op het idee brengt Timo en Wouter de opdracht te geven om zich ook in te leven in een andere cultuur. En verder: Hoe wordt kokosbrood gemaakt? Wat is de oudSTE moskee? En wanneer gebruik je ALS en wanneer DAN?

27 aug - Cartoonist
Elke dag staan er cartoons in de krant. Nienke ziet bij cartoonist Hajo hoe hij cartoons maakt van o.a. Willem-Alexander. Wat zijn karikaturen? En hoe worden symbolen gebruikt in cartoons? Said en Jonathan praten over cartoons. Mag alles als het maar grappig is?

28 aug - Smaak
Waarom koppelen we sinds de oertijd al bittere smaken aan giftig eten? En zure smaken aan iets dat nog niet rijp is? Nienke onderzoekt de vijf smaken: zuur, zoet, bitter, zout en umami in een driesterrenrestaurant.

29 aug - Verf
Nienke gaat op bezoek bij de verffabriek. Waar bestaat verf uit? Hoe wordt het gemaakt? En hoe maken ze nou precies de juiste kleuren? Hopen dat Nienke goed uit de verf komt!

30 aug - Waterskiën
Maurice gaat vlammen op het water met Freek School, Nederlands kampioen allround waterskiën. Wat moet je ervoor doen om het leren? Waterskiën bestaat uit drie onderdelen: slalom, tricks (zoveel mogelijk figuren maken) en de sprong over de schans: zo ver mogelijk springen. Bij het schansspringen kun je wel 100 kilometer per uur gaan! Ook Maurice waagt een sprong: gaat het hem lukken?

Deel deze pagina met je vrienden!