Werelderfgoed: Woudagemaal

07.11.2019

Wat hebben de Forthbrug in Schotland, Rjukan-Notodden in Noorwegen, Fray Bentos in Uruguay en het Woudagemaal in Nederland met elkaar gemeen? Ze zijn allemaal uniek in de wereld, en daarom Werelderfgoed. Nienke neemt vandaag een kijkje in het grootste stoomgemaal van de wereld. Een gebouw dat zelf even stoom kan afblazen. En ook Ard en Fjodor blazen stoom af.

Bekijk de hele serie

De Toren van Pisa, de Chinese muur, de piramides van Gizeh: allemaal bekende plekken op de wereld die door UNESCO erkend zijn als werelderfgoed, monumenten met een unieke culturele of natuurlijke waarde. In Nederland zijn 12 locaties door UNESCO uitgeroepen tot werelderfgoed. Dit zijn unieke plekken of gebouwen, zoals de Waddenzee de molens op de Kinderijk of de Grachtengordel in Amsterdam. Omdat deze plekken dus heel bijzonder zijn, heeft Het Klokhuis hier een speciale serie over gemaakt! 

Het Klokhuis over water

Het Klokhuis over water

Nederland is een waterland. Al eeuwen voeren we een strijd tegen het water, dat weet iedereen. Over de hele wereld zijn we beroemd om onze dijken. En onze waterschappen doen er alles aan om ons land te beschermen tegen te veel of te weinig water. Maar hoe werkt dat eigenlijk allemaal? Wat nou als er tóch een overstroming komt? Hoe groot is het gevaar van klimaatverandering? En kunnen we wel veilig zwemmen in natuurwater? Dat, en nog veel meer, in de 10-delige NTR-serie Het Klokhuis over water.

In de serie wordt op verschillende manier vertelt hoe het water in Nederland in de gaten wordt gehouden. Zo zoekt Janouk uit hoe de waterschappen het waterpeil in stand houden. Nienke gaat op pad met dijkinspecteur Adrie, die haar laat zien hoe de dijken veilig worden gehouden en Pascal doet mee aan een crisisoefening bij een overstroming.

De afleveringen ‘Waterpeil’, ‘Veilige dijken’ en ‘Zwemmen in natuurwater’ zijn mede mogelijk gemaakt door de Unie van Waterschappen.

Vissentrektocht